kolmapäev, 16. detsember 2009

13.12.2009

Hetkel on meil siin kolm ameerika turisti: Arlene, Jan ja Bob. Bob on entomoloogiahuviline kinnisvaramees ja tema naine ning naise õde on üldiselt loodushuvilised entomo-groupie’d, kes ühinesid temaga selleks püügireisiks.

Täna käisin daamidega Cacaos. Olen kirjutanud sellesse külla viiva tee kahetsusväärsest seisukorrast; ameeriklannade jaoks oli see täiesti üle mõistuse käiv, kuidas keegi nende aukode osas midagi ette ei võta. Võimestunud kodanikena oleksid nemad igatahes juba ammugi kaevanud valitsusele.


Osad metsas olevad liblikalõksud olevat ameeriklaste jaoks teest liialt kaugel ning nad ei taha maohirmus nende juurde minna. Soovisid, et ma liigutaksin lõksud teele lähemale ,aga rääkisime asjast Fredericuga ja otsustasime, et ega ikka ei liiguta küll - lõksud said algselt ju paigutatud eesmärgiga püüda liblikaid, mitte võimaldada ‘drive-in’-juurdepääsu neile. Mõnikord, kui tahad püüda vihmametsast liblikaid tuleb minna vihmametsa. Elu...

Tasapisi kogusid turistid siiski ka julgust ja läksid ka põõsaste vahel olevaid lõkse uurima. Universum lahendas olukorra valutult.


Meil üpris kodu lähedal kasvavad veidrad seened, mille viljakeha näeb välja nagu punane võrkjas sfäär ja lõhnab nagu roiskuv raibe. Nende viljakehade eluiga on üpris lühike - langevad peagi kokku, kuid täna õnnestus neid tabada soodsal hetkel ja klõpsida mõned pildid.


Valguspüügiöö oli pööraselt saagirohke, suuri ja effektseid ööliblikaid sadas maha nagu konni Vanas Testamendis. Ja kui Bobil olid need juba olemas saime nii mõnedki koguda ka enda jaoks. See on küll vastuolus mõnede asjadega, mida olen varem kirjutanud, kuid nüüd on tasapisi moodumas mu oma liblikakogu. Inimesed ei olegi ju loomult kuigivõrd järjepidevad. Kogumise alustamisele kallutas mind teataval määral lahenduse saabumine probleemile, mida nende liblikatega peale hakata, kuidas neid seada jne. Pealegi sünnitab valguslõksu mahavõtmisega tüüpiliselt kaasnev herilaste (kep’ide) poolt nõelatud saamine mõrvarlikke kihki, mida saab siis nende ilusamate ja värvilisemate klassikaaslaste peale välja valada. Võimalik, et herilased ja liblikad kuuluvad üheskoos ka mingisse võiksemasse struktuuriüksusesse, aga see ei ole teema millel spekuleerimine asetaks mind tugevale jääle.



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar