laupäev, 26. detsember 2009

24.12.2009

Jõululaupäeva hommikupoolik sai veedetud veterinaarselt. Nagu juba mainitud, on kanadel miskit viga: eile leidsin ühe surnuna ja põhjalikumal uurimisel on paljudel alaseljal sulgedeta laigud ja haavandid.

Frederic arvas, et tegemist võib olla mingi suure kärbse vastsetega, kes naha all tegutsevad. Seetõttu palus ta mul ühe haavandiga kana kuudist välja võtta ning haava peale putukatõrjevahendit pihustada - see pidi siis teoreetiliselt vastsed naha alt väljuma sundima. Midagi sellist siiski ei juhtunud ja tegelikult ei näinud haavandid välja ka sedamoodi, et võiks eeldada mingi parasiidi esinemist naha all. Nad nägid pigem välja lamatisesarnased - nahk ja nahaalune kude oli hävinud kuni fastsiani. Suhteliselt ropp lugu igal juhul. Panime nende haavandite peale mingi kohaliku puu ( Couepia) õli, mida siin kasutatakse nähtavasti kõige ravimiseks. Näiteks nende kolevalusate sipelgate hammustuse puhul pidavat ka veidi aitama.

Igatahes, kogu selle veterinaaria käigus selgus, et ma ei oska kanu püüda. Ma ei arvanud, et nad nii raevukalt ja jõuliselt põgenevad ja rabelevad. Seetõttu pidin kutsuma appi Danteli, kellel oli ka selle asjaga parajalt raskusi, kuid kui võtsime appi liblikavõrgu hakkas asi tasapisi siiski sujuma. Palju lõbu püüdes 3*5*2.5 m ruumis ükshaaval kanu samal ajal kui ülejäänud 28 neist pööraselt tiibadega vehkides ringi lendasid ja jooksid. Dantel jutustas, et kui ta elas väikese poisina Surinames ja suured poisid tahtsid kana süüa, siis pidi tema alati selle kinni püüdma...


Hiljem käisin prominentse ornitoloogi ja tema orhideehuvilise sõbraga soos. ‘Prominentsega’, kuna ta on kohalikke linde kirjeldava raamatu üks autoreist, see raamat on riiulis mulgi. Konnasid olulisel määral näha ei olnud, kuid vesi mustas paari nädala taguse lärmi tagajärgedest. Mehed rääkisid ka, et selline nö plahvatuslik sigimine toimubki ainult kord aastas, vihmaperioodi alguses.


Toimus ka jõuluõhtusöök. Oli meeldiv. Traditsioonilised prantsuse jõuluroad - foie gras (vabandage kirjapilti, võibolla) viigipuumoosi ja hautatud sibula-asjaga jne. Ja õhtu oli vahva ka muus osas peale gastronoomia.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar