laupäev, 2. jaanuar 2010

29.12.2009

Hommikul näitasin Andresele teed meie ‘tagahoovis’ asuvasse sohu, see oli endiselt omal kohal, huvitavaid kohtumisi faunaga aset siiski ei leidnud.

Pärast seda, kui turistid olid lõpetanud hommikusöögi läksime nendega ekskursioonile coq de roche’ide juurde. Turistid olid sel korral võtnud ühe P. Guajaanas elava mehe ja talle Prantsusmaalt külla tulnud auväärses eas isa vormi. Kahjuks saabus meiega samal ajal ka teine bande loodushuvilisi, niiet vaatluspunkt oli tugevalt ülemehitatud, kuid sellest hoolimata nägid turistid linnud siiski ära. Vaatluskoha ümbruses olid tegutsemas mingid pööraselt kurjad sipelgad, ning ka valu käes siplemine võis nüüd tagasi mõeldes mõnevõrra tuhmistada looduselamusi. Seoses nende tigedate hammustajatega kuulsin prantslaste suust tihti sõna ‘’fourmi’’ - sipelgas ning äkitselt hajus salapära metanaali triviaalnimetuse ‘formaldehüüd’ päritolu ümbert. Metaanhape - sipelghape; metanaal - formaldehüüd. Ma olin selle avastuse üle igatahes pööraselt põnevil, miks ometi ei ole selge.


Pärastlõunal jalutasime kullakaevanudse poole. Sai nähtud ja fotografeeritud teeäärset loodust. Läbilõikavaid elamusi paraku jälle ei olnud ega juhtunud ka kohtuma kullakaevuritega ning jäid ära tavapärane ‘heanaaberlik’ vestlus.


Õhtul toimus pisike briifing Fredericiga, mille käigust ta avaldas, mis on lähiajal plaanis. Ja plaani on tõepoolest palju, mis pole ju sugugi paha tegelikult, tegevus on kohati teretulnud. Ma ei ole küll päris kindel planeeritu täies mahus teostatavuses, kuid see ei ole ka asi mille pärast näeksin põhjust muretseda.


Väike ääremärkus: kõikjal kus olen siin blogis seni kasutanud sõna ‘rästik’, tuleks see enamasti asendada sõnaga ‘botrops’, mõnes olukorras oleks võibolla asjakohasem kasutada üldisemat sõna ‘lõgismadulane’. Sest rästiklasi Uues Maailmas indigeensena ringi voolamas ei ole. Arusaamatus tekkis läbivalt ingliskeelsest suhtlusest siin: lõgismadulasi (või vaid mingit osa neist) nimetatakse ‘pit vipers’ nende peas esinevate lohkude tõttu. Need lohud on termosensorid muuseas. Peaks end suuremas risus ringi ukerdades vist üleni klaasvilla mähkima - see oleks nagu ‘nähtamatuks tegev inimküüntest rüü’ ainult, et - noh - madude jaoks.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar