kolmapäev, 29. august 2012


18.07.2012

Juba kahel järjestikusel päeval olen oma hommikusel jalutuskäigul kohtunud kullakaevandusse tööle sõitvate meestega. Lähevad suure kastikaga, kaasas tööriistad jms. Veidi raske on mõista, mis eesmärgil nad endiselt käivad oma laagrit ning sinna viivat teed korrastamas, kui on otsustatud, et kullakaevamist Kaw mäel aset leidma ei hakka, F.-i sõnul on otsustatud. Aga võibolla ei ole asi päris nii, või teavad Iamgoldi tegelased midagi, mis ei ole esmaselt ilmne. 
Igaljuhul näivad nad arvavat, et ega kullakaevandus tulemata jää. Valitsused vahetuvad, ülemereterritooriumid võivad iseseisvuda ja mis kõik…
Ei saa välistada, et käsitan nende töömeeste liikumist liialt pahaendelisena. Võimalik, et kullakompanii eelistab laagrit aegajalt korrastad lihtsalt nö hoolsusest, kuna rendileping pidi neil sellele territooriumile olema 25-ks aastaks

Tööks jätkuvalt lehtede kogumine ning nende kuivatamine päikese käes. Ilm on viimastel päevadel olnud üpris usaldusväärne: hommikul selge ning palav, ning pärastlõunal pilvine, vihmane. Igaljuhul on selline korrapära sademete ajastuses meie projekti seisuhalt väga soodne. 

Entomoturist F. oli eile leidnud teelt värvilise konna (Dendrobates tinctorius) ning pakkus, et võin teda laenata, millal tahes, kui soovin pilti teha. Käisingi siis täna lõuna ajal korraks raiesmikul konna jalutamas. Algselt plaanisin sättida ta surele Heliconia lehele, nii et taustal või ümbruses oleks näha ka suuri punaseid õisikuid, kuid kuna konn oli väga agiteeritud ega oleks ilmselgelt paigal püsinud, korraldasin sessiooni lagedamas paigas, et oleks lihtsam teda pärast taas kinni püüda. Ühe saadud kaadriga jäin ka üpris rahule, kuid üldiselt jälgisin pidevalt, et närviline ja kiiresti ringi sebiv konn päris plehku ei pääseks, ning  ei olnud mahti hästi atra seada, et komponeerida päris selliseid kaadreid mida oleksin soovinud. Oleks ju võinud konna ka pisut külmkapis jahutada, et ta aegasemaks ning taltsamaks muutuks, aga see ei ole päris minu tükk kooki.
Kui F. on konnaga lõpetanud saab ta lõpuks ka vabastatud. Pärast kõiki üleelamisi ja väntsutusi, illusoorseid pääsemisi ning siis taas kinnivõtmisi. Käesolevad päevad selle konna elus on nagu ‘Papillon’.

Kui olime taimelaadungiga teel kuivati poole jooksid üle tee pikkade ninade ning sabadega elukad, kõige tõenäolisemalt ‘Coati’-d (Nasua nasua), hetkeks sai neid näha päris lähedalt, kuid siis kadusidki teeäärsesse tihedasse võssa.




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar